Türkçe

Öğrencilerimizin Türkçe derslerinde elde ettikleri kazanımları pekiştirmek, dil becerilerini geliştirmek ve sergilemek amacıyla yarışmalar, şiir dinletileri, paneller, yazarlarla söyleşiler, öykü yarışmaları, Türkçe tiyatro çalışmaları düzenlenmektedir.

 

 

Yazar Söyleşileri

 

İnsan kısacık yaşamında dünyayı, yaşamı, insanı anlamaya çalışır. Bunun için düşünür, sorgular çünkü bilir ki, sorgulanmayan yaşam yaşanmaya değer değildir. Türkçe Zümresi olarak öğrencilerin okudukları kitaplarla buluşarak bambaşka bir dünyaya yolculuk yapmalarını; her sınıf seviyesinde öğrencileri yazarlarla -bazen söyleşi bazen de atölye ortamında- buluşturarak onların bir kitabı çok yönlü incelemelerini sağlamak, dünyaya bakışlarını geliştirmek amaçlanmaktadır. 

 

Yarışmalar

 

  1. sınıflarda dört yıldır Bil Bakalım yarışması düzenlemektedir. Dersimizin temelini oluşturan düşünme, anlama, sıralama, sınıflama, sorgulama, ilişki kurma, eleştirme, tahmin etme, yorumlama, analiz-sentez yapma ve değerlendirme becerilerini geliştirmeyi amaçlayan bir yarışmadır.

Ayrıca öğrencilerimiz, ulusal yazma yarışmalarına yönlendirilmektedir. Son dört yıldır Türkiye derecesi kazanan öğrencilerimiz bulunmaktadır.

 

“Carpe Diem” Tiyatro Topluluğu

Türkçe Tiyatro Topluluğumuz Carpe Diem her yıl yenilenen kadrosuyla yerli ya da yabancı bir eser sahnelemektedir. Tiyatro çalışmaları öğrencilerimize; takım çalışması, yazar ve eseri hakkında bilgi sahibi olma ve sahnede kendilerini ifade edebilme olanağı sağlamaktadır. Öğrencilerimiz Aziz Nesin, Moliere gibi hem Türk edebiyatından hem dünya edebiyatından önemli eserleri sahneye taşımaktadırlar.

 

Öğrencilerimizi tiyatro oyunlarıyla da buluşturmaktayız. Okudukları MOMO kitabının tiyatrosunu, Karagöz ve Hacivatı, ayrıca ders temalarına uygun oyunları izleme şansını elde etmektedirler.

 

Seçmeli Dersler

Türkçe drama dersinde öğrencilerin kendilerini oyun, drama ve tiyatro yoluyla ifade ederek sosyalleşmelerini ve yeteneklerini geliştirmelerini sağlamak temel amaçtır.  Öğrenciler; her hafta düzenli olarak aldıkları drama eğitimiyle, bedenlerini ve seslerini kullanarak becerilerini geliştirecekler, rol yapmaya, jest ve mimiklerini kullanmaya, yaratıcılıklarını geliştirmeye, doğaçlama yapmaya, doğru ve etkili bir şekilde konuşmaya yönelik çalışmalar yapmaktadırlar. 

Yazmak, bireyin kendini keşfetmesi ve öğrenmesi için bir araçtır. Yazarlık ve Yazma Becerileri seçmeli ders sürecinde öğrencilerin hayal güçlerinden yararlanarak herkesten farklı düşünceler ortaya koymaları, özgürlüğü yakalayabilmeleri, cesaretle yazmalarını hedefleyen nitelikte planlanmaktadır. Bu süreçte öğrenciler yazarlarla, çevirmenle, eleştirmenlerle atölye çalışmaları yürütmektedirler.

 

Hayalperest Atölyeler

Hayal! Yokluk ve varlık sınırındaki gizemli bir dünya. Bu gizemli dünyada gerçek ve hayal iç içe. Sayfalar, sözcükler, görseller ve sayısız fikirler. Anı yaşamak ve geleceğe iz bırakmak için başlattık atölyelerimizi. Hepsi birbirinden değerli birçok yazarımızla bir arada olmanın mutluluğunu iki yıldır yaşıyoruz. Her yıl farklı tema doğrultusunda gerçekleşen “Hayalperest Atölyelerde amacımız her öğrencinin bu çalışmaya 8. sınıf sonuna kadar en az bir kere katılımını sağlamaktır.  

 

Öykü Günü

ODTÜ Geliştirme Vakfı Ankara Okulları olarak “Öykü var oldukça dünya döner!” ve “Uzakları yakın eder öyküler!” sloganlarıyla çıktık yola. Yüreğimizden ve zihnimizden geçenleri kağıda dökerken hayallerimizi yükledik sözcüklere. Tüm seviyelerde heyecanla sarılıyoruz kalemlerimize. 14 Şubat "Dünya Öykü Günü"nde bir araya geliyoruz. Her yıl değerli bir öykücümüz bize yol gösteren ustamız oluyor aynı zamanda.

 

Şiir Dinletisi

Şiir; Âşık Veysellerin, Nazım Hikmetlerin, Necip Fazılların, Fuzulilerin, Yunus Emrelerin daha nice nice ozanların sesidir. Şiir; bir milletin türküsüdür, kalp atışlarıdır... Şiir; duygularımız, düşlerimiz, heyecanımızdır... Türk ve dünya edebiyatında yer edinmiş şairlerin dizeleri öğretmen ve öğrencilerin birlikte katıldığı şiir dinletisinde paylaşılmaktadır.

 

Yayınlarımız

Yazma çalışmalarında süreç yaklaşımı benimsenmektedir. Öğrencilerimize eleştirel bakış açısı kazandırmak ve onların yaratıcı düşünme becerilerini geliştirmek amacıyla çalışmalar yapılmaktadır. Öğrenci yazılarımız, on yıldır hazırladığımız Birikim dergisi ve zümremizin Hayalperest Sözcükler adlı blog sayfasında paylaşılarak geniş kitlelere ulaşması sağlanmaktadır. http://hayalperestsozcukler.blogspot.com.tr

 

 

 

Geziler

Okumak; özgürlüğe açılan bir kapıdır. Düşünmek, sorgulamak, düş kurmak yolunda atılan en büyük adım kitaplarla buluşmaktır. Bu nedenle öğrencilerimizin, kitap fuarlarına katılımları sağlanmakta, kitabevlerine geziler düzenlenmektedir. Ayrıca öğrencilerimizin okul kütüphanemizi etkin bir şekilde kullanmalarını sağlamak amacıyla kütüphanede okuma ve kitap paylaşım saatleri düzenlenmektedir.


ODTÜ Geliştirme Vakfı Özel İzmir Okulları : Güzelbahçe yelki mevki 2482. Sokak no:2 Güzelbahçe/İZMİR

0 850 532 1989 info@odtugvo.k12.tr

2019 ODTÜ Gelistirme Vakfi Okullari Designed by Activate

Yukarı.