Etkinliklerimiz

Etkinliklerimiz

 

DİL BAYRAMI

Ana dili bilincini kavratmak, güzel ve etkili dil kullanımını benimsetmek amacıyla 26 Eylül günü  alanında yetkin bir kişinin konuşmacı olarak katılımı ve öğrenci etkinliği ile kutlanmaktadır. Yusuf Çotuksöken, Prof.Dr.Sedat Sever, Doğan Hızlan, Prof.Dr.İclal Ergenç, Prof.Dr.Şükrü Haluk Akalın, Prof.Dr.Ayhan Sezer, Doç.Dr.Nermin Yazıcı, Hilmi Yavuz, TRT Ankara Radyosu spikeri Rıza Okur Dil Bayramı dolayısıyla konuklarımız arasında yer aldılar.

 

EDEBİYAT GÜNÜ

Öğrencileri edebiyatın yaşayan ustalarıyla buluşturarak canlı bir edebiyat ortamı sunan Edebiyat Günü'nde, yazar söyleşileri ve imza saati yer almaktadır. İlk kez 2005'te düzenlenen Edebiyat Günü'nde ağırladığımız yazar ve şairler: Yeşim Ağaoğlu, İnci Aral, Refik Durbaş, Alpay Kabacalı, Zeynep Oral, Osman Şahin, Zeynep Aliye, Tarık Günersel, Selma Fındıklı, Nedret Gürcan, Öner Yağcı, Nihal Yeğinobalı, Adnan Binyazar, Ayşe Kulin, Ahmet Ümit, Feyza Hepçilingirler, Ali Cengizkan, Mustafa Balbay, Ahmet Özer, Ayşe Kilimci, Cihan Demirci, Cemil Kavukçu, Mahmut Makal, Akgün Akova, Haydar Ergülen, Roni Margulies, Buket Uzuner, Burhan Günel, Ayşe Sarısayın, Feridun Andaç, Fürûzan, Handan Gökçek, Işıl Özgentürk, Mehmet Zaman Saçlıoğlu, Nursel Duruel, Özcan Karabulut, Sibel TürkerBehçet Çelik, Celil Oker, Melek Özlem Sezer, Muzaffer İzgü, Müge İplikçi, Semih Gümüş ve Zehra İpşiroğlu, Faruk Duman, Yılmaz Karakoyunlu, Yıldırım B.Doğan, Ahmet Büke.

 

YAZAR SÖYLEŞİLERİ

Edebiyat Günü dışında, yıl içinde bireysel olarak çağrılan konuk yazarlarla da söyleşiler gerçekleştirilmektedir. Konuk yazarlar:  Ayla Kutlu, Oya Baydar, Zülfü Livaneli. Ali Özgentürk, Onur Caymaz, Attila Şenkon.

 

ŞİİR GÜNÜ

Dilin olanaklarının en iyi kullanıldığı türlerin başında gelen şiir, her yıl, tematik bir içerikle ve Türk şiirinin seçkin örnekleriyle Şiir Günü'ne özel bir etkinlikte paylaşılmaktadır. Etkinlikte tüm düzeylerden öğrencilerimiz görev almaktadır.

 

TİYATRO:

Öğrencilerin kültürel gelişimine ve bu yönde bilinç oluşturmaya önemli katkı sunan tiyatro etkinliklerimz arasında, Türkçe Tiyatro Kulübü'nün yıl sonunda bir oyun sahnelemesi; yılda bir kez, profesyonel bir oyunun okulumuzda sahnelenmesi ve öğrencilerimizin her ay düzenli olarak özel ya da devlet tiyatrosu oyunlarını izlemesine olanak sağlayan uygulamamız yer almaktadır. Okulumuzda ağırladığımız tiyatro toplulukları:

Genco Erkal-Dostlar Tiyatrosu (Buluşma),  Müşfik Kenter (Bir Garip Orhan Veli),  Ateş Tiyatrosu (Frida), Ankara Sanat Tiyatrosu (Her Yönü ile Atatürk), Duru Tiyatro (Aşk Her Yerde)

 

DERGİLER: 

Bir eğitim-öğretim yılı boyunca düzenlenen etkinliklerin dökümünü içeren Devinim, öğrenci ürünlerine yer veren Işıyan Sayfalar, Edebiyat Günü'ne özel hazırlanan İz, Bilim ve teknoloji ile ilgili makalelere, araştırma ve inceleme yazılarına, güncel haberlere ve röportajlara yer verilen fen bilimleri dergimiz Elma Ağacı her öğretim yılında yılda bir kez yayınlanmaktadır.

EDEBİYAT HAYATA NE KATAR?

11.sınıf düzeyinde, her yıl, yazar ve şairlerin hayatları ve dünyaya bakış açıları örneklenerek edebiyatın  hayata kattıklarının tartışıldığı bir açık oturum düzenlenmektedir.

MÜNAZARA:

Öğrencilere, bir düşünceyi birbirine karşıt iki yönüyle ele alma, tartışma ve ikna edici nitelikte konuşma becerisi kazandırmaya dönük bir tartışma yöntemi olan münazara, 10.sınıflarımız düzeyinde yapılmakta ve Münazara Kulübü'yle desteklenmektedir.

BEN DE YAZARIM

Türk Dili ve Edebiyatı Zümresi tarafından, yaşama edebiyatın estetik ölçütlerinin süzgecinden bakabilme, dili kullanma ve yaratıcı yazma becerilerine katkıda bulunma, öykü türünü tanıma ve tanımlama amacıyla açılan ve üç aşamalı olarak gerçekleştirilen Ben de Yazarım yarışması düzenlenmektedir.

 

AŞIKLAR ATIŞMASI 

Okulumuza çağrılan aşıklar aracılığıyla öğrencilerimize aşıklık geleneği tanıtılmaktadır.

 

TÜRKÇE DİL ÇALIŞTAYI: 

Çalıştay ileTürkçe dil bilinci, Türkçenin anlatım gücü ve olanakları öğrencilerimize kavratılırken, bir sosyal sorumluluk örneği olarak, işyerlerine verilen yabancı adlar konusunda da bir bilinç oluşturmak hedeflenmiş ve bu doğrultuda çalışmalar yapılmıştır. Türkçe için verilen emek, TDK tarafından bir plaketle onurlandırılmıştır (2009-2010).

BEŞİ BİR YERDE:

Beşi Bir Yerde öykü projesi ile, yurt içinde beş ayrı okulun öğrencileriyle ortak bir paylaşım sürecine girilerek, farklı deneyimlerin birbirini zenginleştirdiği ve yazma becerisinin geliştirilmesine katkı sağlayacağı öngörülen bir çalışma yürütülmüştür. (2010-2011).

 

GÜNLERİN GETİRDİĞİ (Türk Dili ve Edebiyatı Zümre Blogu)

Türk Dili ve Edebiyatı Zümresi web sayfası: Zümre etkinlikleri, Günlerin Getirdiği  adıyla oluşturulan zümre blogunda yer almaktadır.

 

İNGİLİZCE - TÜRKÇE MÜNAZARA

9.sınıf düzeyinde yapılan İngilizce münazara ,10.sınıf düzeyinde ise Türkçe münazara etkinliğinde öğrencilerin duygu ve düşüncelerini ifade edebilmelerini, kendi görüşlerini savunabilmelerini, ileri sürülen farklı görüşlere yanıt verebilmelerini ve sözlü anlatım becerilerini geliştirebilmelerini sağlayabilmek amacıyla bir eğitim - öğretim yılı içinde  ilk önce sınıf içi, daha sonra şubeler arası yarışma şeklinde yapılmaktadır.

ULUSLARARASI PASCAL-CAYLE ve FERMAT MATEMATİK YARIŞMALARI

Kanada Waterloo Üniversitesi matematik bölümü bünyesinde CEMC ( Centre for Education in Mathematics and Computing) tarafından düzenlenen Pascal, Cayley ve Fermat matematik yarışmalarında öğrencilerimiz diğer ülkelerden bir çok öğrenciyle aynı anda aynı sorularla karşılaşarak uluslararası bir matematik sınavı tecrübesi edinmektedirler. Yarışmada öğrencilerden 60 dakikalık süre içerisinde 25 soru çözmeleri beklenmektedir. Yaratıcılık ve öngörüyü test eden bu yarışma soruları sayesinde öğrencilerin analitik düşünme becerileri gelişmektedir.

 

Pİ GÜNÜ

Her yıl 14 Mart tarihinde okulumuz  öğrencilerinin aktif katılımıyla gerçekleşen bu günde öğrenciler teknoloji ve yaratıcılıklarını kullanarak hazırladıkları panolar ve kısa filmleri ile yarışırlar.

 

PURPLE COMET MATH MEET

The Mathematical Association of America ve Awesomemath öğrenme platformunun düzenlediği uluslararası bir matematik yarışması olan Purple Comet Math Meet, online yürütülen bir takım yarışması olup bir hafta sürmektedir.  Takımlar en az bir, en fazla altı kişiden oluşmaktadır. Hem Türkiye’den hem de dünyanın farklı yerlerinden öğrencilerle aynı anda yarışmanın verdiği heyecan ve hazla öğrenciler 30 matematik sorusunu 90 dakikalık bir sürede çözmeye çalışmaktadırlar. Yarışma sonucunda ise websitesinden kazanan takımlar duyurulmaktadır. Daha detaylı bilgi için http://purplecomet.org sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

 

URFODU

URFODU-Uluslararası Bilim Temelleri Bilgi Yarışması- öğrencilerin yaratıcılık yetenekleri ve bilim araştırma faaliyetlerine ilgisini ortaya çıkartmak ve geliştirmek amacıyla düzenlenen bir yarışmadır. Yarışma, her sene 9.,10. ve 11.sınıf öğrencilerinin katılımıyla iki etap (1.etap ve final etabı) şeklinde düzenlenmektedir. Sınavlar bilgisayar laboratuvarlarında, online kameralı hassas ETV sistemi ile kontrol edilerek sürdürülmektedir.  1.etapta başarılı olan öğrenciler final etabına katılmaya hak kazanmaktadırlar. Yarışma sonucunda öğrenciler aldıkları puan karşılığında altın, gümüş, bronz madalya, 1.,2.,3. dereceden diploma almaya hak kazanmaktadırlar. Daha detaylı bilgi için  https://urfodu.ru/tr/tr/  sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

 

MATEMATİK LİGİ

Her yıl Beden Eğitimi Zümresi ile işbirliği içinde 10. sınıflara yönelik matematik ligi düzenlenmektedir. Matematik sorularının ve fiziksel aktivitelerin birarada bulunduğu bu ligde öğrenciler yarışma havası içinde eğlenerek öğrendiklerini pekiştirme fırsatı bulmaktadırlar. 

 

BULUŞ ŞENLİĞİ

NASA Invention Challange yarışmasının Türkiye ayağıdır. Her yıl aralık ayının ilk haftasında İstanbul'da yapılır. Belirlenen bir problemin çözümü için genellikle bir cihaz tasarlanması beklenen yarışmada, öğrenciler yaratıcılıklarını ortaya çıkararak grup çalışması yapmayı öğrenirler.

MOL GÜNÜ

Kimya biliminin eğlenceli yanlarını göstermek ve kimya bilimini sevdirmek amacıyla 10. sınıflar düzeyinde yapılan bir etkinliktir. Dünyanın birçok ülkesinde 23 Ekim  (Avogadro sayısından esinlenirek belirlenmiştir.) mol günü olarak kutlanmaktadır. Okulumuzda da öğrencilerimizle gösteri deneyleri, yarışmalar ve çeşitli etkinlikler yapılarak kutlanmaktadır. 

 

SOSYAL BİLİMLER BİLGİ YARIŞMASI

Tarih, Coğrafya ve Felsefe Grubu zümrelerinin birlikte düzenlediği bu yarışmada, adı geçen alanlarla ilgili sorular 11. sınıfların şube bazında oluşturdukları gruplara yöneltilmektedir. Her yıl yalnızca I. dönemde ve bir kez yapılmaktadır.


SOSYAL BİLİMLER GÜNÜ

9., 10. ve 11. sınıf öğrencilerimiz, Sosyal Bilimler alanındaki danışman öğretmenlerinin kontrolünde, kendi hazırladıkları projeleri sınıf ortamında, iki kez olmak kaydıyla sunmalarıyla gerçekleşir. Öğrencilerimiz çok farklı konulardaki araştırmalarını sunarken, öğretmenin, sınıf ortamında arkadaşlarıyla bir konuyu paylaşmanın tecrübesini edinir, keyfini yaşarlar. Sosyal Bilimler Günü her yıl II. dönemde yapılmaktadır.

 

DANS GÜNÜ

29 Nisan Dünya Dans Günü çerçevesinde Dans Kulübümüzün öğrencileri ile oluşturulan bir tema ile hazırlanan gösterilerimiz izleyiciye bir mesaj verme özelliği taşır. Ortaya konulan çalışma ile öğrencilerimizin, dans yoluyla psikolojik ve fizyolojik dengeleri ile vücut uyumlarını arttırırken, sosyal yönlerini ve güven duygularını ön plana çıkararak kişisel gelişimlerine katkıda bulunmaya çalışıyoruz.

 

DESTINATION IMAGINATION

Amacı öğrencilerin 21. Yüzyıl becerilerini uygulamada ve yaratıcılıkta kullanabilecekleri çeşitli yaklaşımları değerlendirebilmeleri için olanaklar hazırlamak lan Destination Imagination (DI) öğrencilerden oluşan takımların ucu açık problemleri çözmeyi içeren görevleri yerine getirdikleri ve çözümlerini turnuvalarda sundukları eğitici bir programdır. Görevlerini tamamlamak için çalışan takımlar bu süreçte yöneticilik, işbirliği, sorun giderme, ve yaratıcı ve eleştirel düşünce gibi önemli hayat becerilini öğrenirler.

Program ABD'nin 48 eyaletinde ve Kanada, Türkiye, Kore, Guatemala, Polonya, Çin, Hindistan, Büyük Britanya, Braziyla ve Singapur gibi 30 değişik ülkede uygulanmaktadır.

Okulumuzda bu çalışmalar DI Kulübü çatısı altında yürütülmektedir.

http://idodi.org/

http://diturk.org/ 

 

DNA GÜNÜ MAKALE YARIŞMASI

American Society of Human Genetics tarafından düzenelenen DNA günü Makale yarışmasına, öğrewncilerimiz bir öğretmenleri rehberliğinde seçtiği genetik bir hastalığı her yönüyle anlatan bir makale ile katılırlar.

ashg.org

 

UYGULAMALI TEMEL BİLİMLER KIŞ OKULU

Uygulamalı Temel Bilimler Kış Okulu temel bilimlerde akademik kariyer yapmak isteyen öğrencilerimize yönelik bir programdır. Bu kapsamda öğrencilerimiz yarıyıl tatilinde 5 gün boyunca ODTÜ Kimya, Biyoloji ve Fizik bölümleri profesörlerinden teorik ders alma ve öğrendiklerini laboratuvarda uygulama şansı elde etmektedirler.

 

ATIKLARDAN HÜCRE MODELİ YARIŞMASI

9. sınıf öğrencilerimize yönelik olarak çevre duyarlılığını artırma amacıyla düzenlenen yarışma her yıl ikinci dönem gerçekleştirilmektedir. Öğrencilerimizin geri dönüştürülebilir atık malzemeler kullanarak hazırladığı hücre modellerinin değerlendirildiği bir yarışmadır.

 

SCIENTIST AND ARTIST

Görsel  Sanatlar  Zümremizle ortaklaşa yürüttüğümüz Scientist and Artist projemizde, öğrenciler Resim klubünde insan vücudü ve doğa temalarını yaratıcılıklarını kullarak resmederler ve yıl sonunda öğrencilerimizin ürünleri okul fuaye alanında sergilenir.

 

 

yurdisiogrencisunumlari


Üniversiteler Mahallesi Ihsan Dogramaci Bulvari No:5 06800 ODTÜ - Çankaya / ANKARA

+90 312 210 1182 (PBX) FAX +90 312 210 1435 info@testodtuweb.activate.com.tr

2019 ODTÜ Gelistirme Vakfi Okullari Designed by Activate

Yukarı.